Salom! Elkezdődött az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

A Budapest Klezmer Band fellépésével hivatalosan is kezdetét vette a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál vasárnap este a budapesti Dohány utcai zsinagógában.  A közönséget az előadás előtt Teszter Nelli zongoraművész és a Bálint Ház Közösségi Kórusa szórakoztatta.

Az elmúlt két évtizedben a Zsidó Kulturális Fesztivál a magyar főváros egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozatává nőtte ki magát, amelynek immár állandó törzsközönsége van, s örömmel tapasztaljuk, hogy évről-évre új nézőket, hallgatókat sikerül megnyernünk – mondta Farkasházi Réka, a fesztivál háziasszonya a Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján a budapesti Dohány utcai zsinagógában vasárnap este.

Közzétette: MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – 2019. szeptember 1., vasárnap

Farkasházi Réka a zsinagóga közössége, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nevében köszöntötte a közönséget, valamint a magyar kormány, a magyar főváros és a külföldi diplomáciai testületek képviselőit, a megjelent zsidó és társegyházak vezetőit. A rendezvényen jelen volt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője és Nagy István agárminiszter is. A Mazsihiszt Kunos Péter ügyvezető igazgató és Heisler András elnök képviselte.

A fesztivál háziasszonya úgy fogalmazott, hogy a rendezvénysorozat sikerének két fő oka van: egyrészt az, hogy a szervezők nem engednek a nívóból, s minden évben igyekeznek olyan fellépőket meghívni, akik művészi teljesítményükkel komoly megbecsülést vívtak ki, s méltó módon képviselik a rendezők által is vallott értékeket. Éppen ezekben az értékekben rejlik a Zsidó Kulturális Fesztivál közönségsikerének második oka. „Hisszük, hogy a kultúrák egymásra való nyitottsága nélkül nem lehet jól működő emberi társadalomban élni, s ennek tudatában azért dolgozunk, hogy az elfogadást és a befogadást képviseljük a kirekesztéssel és az elutasítással szemben” – mondta.

Ezután Mester Tamás, a BZSH elnöke következett, aki elmondta: több mint két évtizede elképzelhetetlen a nyár e fesztivál nélkül, amelyen bemutatkoznak a magyar zsidó zene világszínvonalú darabjai, prózai remekművei. Egy ilyen rendezvénysorozat megrendezése a rendszerváltás előtt távolabb volt, mint a Hold – mondta –, hiszen Izrael és Magyarország között diplomáciai kapcsolat sem volt. A kilencvenes évek óta azonban a helyzet megváltozott, a két ország szövetséges egymással, a zsidó vallás és kultúra pedig a reneszánszát éli. Mester Tamás hozzátette: azt ünnepeljük ezen a fesztiválon, hogy az elmúlt századokban együtt alakítottuk a magyar kultúrát és ezáltal az országot. Európa egyik legszebb városában élünk, s Budapestet együtt tettük olyanná, amilyen – fogalmazott a BZSH elnöke. Mint mondta, a létrehozott értékek elválaszthatatlanok attól a kettős léttől, hogy magyarok vagyunk és zsidók, és ezt a kettősséget példázza a Zsidó Kulturális Fesztivál is.

A hivatalos szavak után – a fesztivál hagyományaihoz híven – a Budapest Klezmer Band lépett a színpadra, a zenekar vendége ezúttal Jordán Adél és Fesztbaum Béla színművész volt. A közönséghez szólva Jávori Ferenc – közismert művésznevén: Fegya – azt mondta: fantasztikus érzés, hogy ennyien együtt örülünk a klezmer zenének. Majd bejelentette, hogy a koncert első számaként elhangzott mű részlet volt a Menyasszonytánc című musicalből, amelyet hamarosan a tel avivi operában is előadnak. „Sajnálom, hogy senkit sem tudok meghívni”, tette hozzá Fegya, majd némi hatásszünet után azt is közölte: „hiszen már minden jegy elkelt”.