Egy zsidómentő akció Budapesten: Szabadtéri kiállítás és tárlatvezetés

,

A Zsidó Kulturális Fesztivál kísérő programjaként kerül bemutatásra, a „Szentély a viharban – Egy zsidómentő akció Budapesten” című szabadtéri kiállítás a „Cipők a Duna-parton” holokauszt emlékműnél (Budapest V. kerület, id. Antall József rakpart.) A kiállítás 2022. szeptember 8. és október 14. között tekinthető meg.

A hivatalos megnyitó előtt egy nappal szeptember 7-én, szerdán este 6 órakor a kiállítás tárlatvezető kalauzolásában is megtekinthető magyar és angol nyelven. A programon a részvétel ingyenes, de regisztráció köteles. Jelentkezni az info@carl-lutz.com e-mail címen lehet.

Ismerkedjen meg, mindössze pár lépésre a cipők emlékművétől, a Duna partján, a hihetetlen mentőakció történetével, amelyet Carl Lutz svájci konzulhelyettes kezdeményezett 1944 Budapestjén.

A budapesti zsidó ellenállás résztvevőinek, más semleges államok és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek segítségével, több tízezernyi budapesti zsidót sikerült megóvni. Ez volt a holokauszt legkiterjedtebb, legnagyszabásúbb embermentési kísérlete. A kétnyelvű kiállítást tavaly lehetett első alkalommal megtekinteni Svájcban.