Egy szív, egy nép, avagy ősi dalok modern előadásban a zsidó zenei világból

A jubileumi 25. Zsidó Kulturális Fesztivált úgy állítottuk össze, hogy az eddigieknél is hangsúlyosabb szerepet kapjon a zsidóság több ezer éves kultúrája és dallamkincse. Összeállításunkból megtudhatják, hogy melyek lesznek azok az előadások, amelyek kifejezetten a zsidó szívünkhöz-lelkünkhöz szólnak majd…

A zsidó zenei dallamokat kínáló koncertek sorát a Klezmerész együttes nyitja Janicsák Vecával a Frankel-zsinagógában szeptember 4-én, hétfőn este. A zenekar egyedi hangzását a két kirobbanóan tehetséges énekesnő különleges vokálja adja, hozzájuk csatlakozik ezúttal a tévés tehetségkutatók sztárja, Janicsák Veca. Lesz minden, ami zsidó zene: jiddis, szefárd, héber és magyar nyelvű dalok.

Másnap, azaz szeptember 5-én, kedden már a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában tapsolhatunk három igazi jiddise maménak:  Klein Juditon kívül ezen az estén fellép Fenyő Fruzsina és Váradi Eszter Sára. A Spinoza Színház és a Zsidó Kulturális Fesztivál közös előadásában színpadon tehát három nő, három énekesnő, három anya, három éneklő anya. Zongorán kísér: Pánczél Kristóf.

Ugyanezen a napon, azaz szeptember 5-én a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is megtelik zsidó dallamokkal az izraeli Omri Mor triónak köszönhetően, amely klasszikus-dzsesszes világzenét játszik. Az 1983-ban született virtuóz izraeli zongoraművész és zeneszerző, Omri Mor szerzeményeinek zenei gyökerei az európai klasszikusoktól kezdve a dzsesszen át az arab-andalúziai világba nyúlnak vissza. A mostani koncerten az Omri Mor trió egyedi zenei nyelven szólaltatja meg több eltérő, különböző kultúra zenei dallamkincsét igazi lélekmelengető, szívhez szóló szerzemények révén.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Debrecen Dixieland Jazz Band ad koncertet szeptember 6-án, szerdán, a zenekar repertoárjában a New Orleans-i szerzeményeken kívül a klezmer-jiddis hagyományból táplálkozó számok is találhatók, amelyek a „Stílusok találkozása” című előadásuk markáns részét képezik. Az idei jubileumi Zsidó Kulturális Fesztiválon közös utazásra invitálnak minket a dixie és a zsidó zene csodálatos határvidékének világába.

A Magyar Zene Házában az izraeli Voices of Yemen együttes ad koncertet szeptember 7-én, csütörtökön este. két éve megalakult Voices of Yemen zenekar szerzeményei a jemeni zsidók misztikus dalaiból építkeznek: koncertjükön fülbemászó dallamokra, erőteljes közel-keleti ritmusokra, transzcendens, ősi hangzásvilágra és szívből áradó örömzenélésre számítsunk. Azon pedig ne lepődjünk meg, hogy a ritmusszekciót fémből készült, igazi olajoskannák is erősítik a dobok és basszusgitárok mellett.

Ugyancsak szeptember 7-én, de a Dohány utcai zsinagógában lép föl a Sabbathsong Klezmer Band, amely negyedszázada alakult, vagyis egyidős a fesztiválunkkal. Repertoárjukban fontosak a bibliai ihletésű zsoltárok, a kelet-európai klezmer dalok, de játszanak mizrachi, ladino, jiddis, izraeli tradicionális és modern szerzeményeket is. Jubileumi koncertjükön többek között fellép Sümegi Eszter operaénekes; Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője; Lisztes Jenő cimbalomművész; Oláh Gergő énekes; Fekete László főkántor, Neumark Zoltán zongoraművész és a Kinneret kamarakórus. Az est házigazdája Hegedűs D. Géza.

A sófár hangjai – zsidó klasszikusok, klasszikus zsidók a címe annak a koncertnek, amelyen a brilliáns Kuna testvérek (Voice & Brass) és Nógrádi Gergely közös lép a közönség elé a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szeptember 10-én, kedden. Az előadók a műsort kifejezetten az idei Zsidó Kulturális Fesztivál számára állították össze: a zsidó vonatkozású művek sorában Mendelssohn és Ravel zenéjétől kezdve Gershwin és Bernstein művein át egészen Leonard Cohenig jutunk el.

Másnap, azaz szeptember 11-én már a csodálatos Rumbach-zsinagóga lesz a helyszíne Alex Jacobowitz és Szives Márton ütőhangszeres koncertjének, amelyen közreműködik a Szegedi Ütőegyüttes. A két művész ismert klezmer motívumokat ad elő dinamikus, ugyanakkor lírai hangzásban, a tradicionális zsidó zene mellett megidézik még a tangót is. Műsoruk egyik különlegessége Márta István zeneszerző ütőhangszerekre írt, Babaházi történet című művének megszólaltatása.

Tartsanak velünk, tapsoljunk együtt a szépséges és ősi zsidó zene kincsestárának!