Felhők szárnyán – argentin gitárművész és izraeli magyar operaénekes találkozása

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál két vidéki helyszínnel is bővül: Pécsett és Nagykanizsán az idei fesztivál kisérőprogramjaként kínálunk különleges komolyzenei programot kedves közönségünknek. A kontinensek között átívelő, „művészeti légihídon” született kétéves zenei kapcsolat gyümölcse az a repertoár, amit a zsidó fesztivál közönsége elé lépő Ádám Eszter operaénekes és Juan Pablo Esmok Lew argentin gitárművész előadásában hallhatunk.

A két művész a pécsi zsinagógában szeptember 4-én, vasárnap este 6 órától, míg a nagykanizsai zsinagógában szeptember 6-án, kedden délután fél 5-től lép színpadra. Jegyárak mndkét helyszín esetén 2000 forint. 

JEGYVÁSÁRLÁS A PÉCSI KONCERTRE IDE KATTINTVA ›

JEGYVÁSÁRLÁS A NAGYKANIZSAI KONCERTE IDE KATTINTVA ›

S hogy mit jelent az említett „művészeti légihíd?”

Juan Pablo Esmok Lew zeneszerző és gitárművész a pandémia alatt az interneten vette fel a kapcsolatot Ádám Eszter operaénekessel egy közös produkció reményében. Azóta 12 ezer kilométeres távolságból gyakorolnak az internet révén, és személyesen most, Magyarországon találkoznak egymással először, hogy élőben adják elő a mediterrán, latin-amerikai és zsidó dalok gyöngyszemeit. Vendégművészként közreműködik Demeniv Mihály harmonikaművész és Borhidi Alicia fuvolaművész.

Ádám Eszter operaénekes a Jeruzsálemi Zeneakadémián végzett énekművész és tanár szakokon. Tízéves kora óta szólóénekesként lép fel a capella, kamarazenei és zenekari kísérettel, Izraelben, Magyarországon és több más országban is számos nagy sikerű szólókoncertet adott. Komoly eredményeket ért el nemzetközi versenyeken, tizenkét nyelven énekel és kilenc nyelven beszél. Megtisztelő volt számára, hogy a Maccabia játékok budapesti megnyitóján ő énekelhette a magyar és az izraeli himnuszt. Koncertet adott a Magyar Rádió Márványtermében is, amit a Bartók Rádió közvetített, több alkalommal lépett föl tízezrek előtt, és kétszer már a Zsidó Kulturális Fesztivál fellépői között is üdvözölhettük.

Juan Pablo Esmok Lew zeneszerző és gitárművész a Manuel de Falla Zeneakadémián szerezte gitárművész és tanár diplomáját. 2010 óta koncertezik szólistaként és föllép különböző együttesek kíséretében is. Saját szerzeményeiből két albuma jelent meg: a „Significativo” (2020) és a „Donde quiera que estés” (2021), s mindkettő nagy sikert aratott. Minden évben meghívást kap a legnagyobb gitárfesztiválokra, így idén is egy olaszországi turnéról érkezik hazánkba. Nagy hangsúlyt helyez a zenei oktatásra, ezért nyári táborokat szervez gyerekeknek, fiataloknak, és mindezek mellett Buenos Airesben a Zeneművészeti Egyetem tanára.

Demeniv Mihály harmonikaművész a szüleitől már négyéves korában megtanult harmonikázni. Nyolcévesen nyerte első nemzetközi versenyét Ungváron és azóta sok más versenyen, például a Virtuózokban is sikeresen szerepelt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem frissen végzett diplomása, aki művészi munkája mellett oktat is: jelenleg gyerekeket tanít.