Fesztiválünnep színezüstben: ez lesz a Rumbachban

A jubileumi 25. Zsidó Kulturális Fesztivál egyik legszebb helyszíne a teljes pompájában helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz, ahol különleges programokkal várjuk kedves közönségünket.

A fesztivál nyitónapján, szeptember 3-án, vasárnap este lép színpadra a Malek Andi Soulistic zenekar Szulák Andreával, hogy megadják a választ arra a kérdésre, hogy szefárd vagy jazz? A válasz: mindkettő… A Malek Andrea énekesnő-színésznő és Jáger Bandi jazz-zongorista, zeneszerző, producer művészi találkozásából megalakult formáció különleges zenei élményt ígér, hiszen ezen az estén a Malek Andi Soulistic azt a műsorát adja elő, amellyel kirobbanó sikerrel szerepelt Spanyolországban az Internacional Cordoba Sefardi Musical nevű fesztiválon. A program különlegessége, hogy azóta ezt a műsort magyar közönség nem hallotta, az együttes most először a Rumbach-zsinagógában adja elő azt az összeállítást. Az est második részében a legszebb magyar és izraeli dalok csendülnek fel, hiszen a zenekar küldetésként fogja föl a magyar dalok és népdalok mellet a zsidó zene és kultúra dallamkincsének ápolását és közvetítését. Az est művészvendége Szulák Andrea, aki nemcsak szólóban énekel majd, hanem hallhatjuk őt Malek Andival is duetteket énekelni.

Másnap, azaz szeptember 4-én, hétfőn este egy másik kulturális világ, a tangó lesz a főszereplő a Tangómánia Bősze Ádámmal című műsorban. A Bartók Rádió népszerű műsorvezetője a tangó rejtelmeivel ismertet meg minket, a vezetésével eljuthatunk Buenos Airestől Budapestig, no meg az illendőség határáig. Egy tangó est természetesen mi sem ér, ha nem szól élőben a zene, továbbá nem tangóznak a hölgyek és az urak. Ezen az estén mindkettőre sor kerül, az élőzenét Móser Ádám szolgáltatja majd, a vérpezsdítő tánclépéseket pedig Serbán Andrea és Szeghalmi Endre tanítja meg.

A rákövetkező keddi napon, szeptember 5-én klasszikus-dzsesszes világzenét hallhatunk Izraelből az Omri Mor által fémjelzett trió előadásában. Az 1983-ban született virtuóz izraeli zongoraművész és zeneszerző, Omri Mor szerzeményeinek zenei gyökerei az európai klasszikusoktól kezdve a dzsesszen át az arab-andalúziai világba nyúlnak vissza. Mostani koncertjükön a trió egyedi zenei nyelven szólaltatja meg több eltérő, különböző kultúra zenei dallamkincsét igazi lélekmelengető, szívhez szóló szerzemények révén.

Másnap, szeptember 6-án Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lép a Rumbach színpadára Básits Branka és Barity Zorán közreműködésével. Balogh Kálmán cimbalom-művész és zenészbarátai az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra új zenei összeállítással készülnek a magyar, a cigány, zsidó és a balkáni zenei világok ötvözésével. A zenei műfajok szabályai számukra nem korlátok, hanem lehetőségek, amelyek szabad átjárást engednek az eltérő kultúrák és hagyományok között.

A jubileumi zsidó fesztiválról természetesen nem hiányozhat a klasszikus európai zene sem: Romantikus álmodozás Mendelssohnnal címmel Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar játszik szeptember 7-én, csütörtökön este. Hangversenyük Max Bruch: Kol Nidre című kompozíciójával kezdődik, majd a művészek Felix Mendelssohn zeneszerző legtitkosabb álmainak világába varázsolja el a közönséget. Elhangzik az A-moll vonósnégyes zenekari változata, valamint a ritkán játszott D-moll hegedűverseny.

S természetesen az irodalom sem maradhat ki a fesztivál kínálatából: Különkiadás címmel Örkény István és Esterházy Péter írásaiból hallhatunk válogatást Lukács Miklós, Máté Gábor és Mácsai Pál előadásában szeptember 10-én, vasárnap. Kiváló művészek tolmácsolásában elhangzó szövegeket nem kevésbé nagyszerű zenei betétek – Bartók-darabok, jazz, magyar népdal és szabad improvizáció – tagolják és fűzik egybe.

A fesztivál utolsó Rumbach-programja igazi ütős klezmert ígér, hiszen Alex Jacobowitz, aki Németországból érkezik hozzánk és Szives Márton ütőhangszeres koncertjét hallgathatjuk meg a Szegedi Ütőegyüttes közreműködésével szeptember 11-én, hétfőn. Alex Jacobowitz marimba- és xilofonművész a klezmer és a zsidó zenei hagyomány kivételes egyénisége, aki különleges hangszereivel bejárta már az egész világot. Szives Márton – aki a saját, egyedi stílusát új zongoraszerű marimba-kezelésével és közönségbarát zenei performanszaival építette ki – egyedi játéka pedig teljesen új és eredeti hangszínt jelent az ütőhangszeres koncertezésben. Műsoruk egyik különlegessége, hogy Alex Jacobowitz és Szives Márton előadja Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző ütőhangszerekre írt, Babaházi történet című művét is.

Nagy szeretettel várjuk kedves közönségünket a Rumbach programjaira, hogy együtt ünnepeljük a Zsidó Kulturális Fesztivál fennállásának ezüstjubileumát és azt a gazdag, sokszínű és egyedi kultúrát, amely ilyen színpompás világot teremt.