Jubileumi zsidó fesztivál színezüstben

Hazai és nemzetközi sztárok ünneplik velünk a Zsidó Kulturális Fesztivál negyedszázados jubileumát, és emeli az ünnep fényét, hogy sok-sok idei program a zsidó fesztiválra készül. Vagyis eddig még soha nem látott, izgalmas produkciókkal, látványos showműsorokkal ünnepeljük együtt a kultúrát. Szeptember 3-12 között különleges előadásokra hívjuk önöket olyan csodálatos helyszínekre, mint például a Dohány utcai, a Frankel Leó úti és a Rumbach utcai zsinagóga, vagy a Magyar Zene Háza.

A klezmer és jiddis zene kincseitől kezdve a könnyűzenei műfajokon és irodalmi produkciókon át a klasszikus koncertekig igen széles lesz a kínálat. S mivel a 25. jubileum különleges alkalom, így több programunk ősbemutató is lesz egyben.

Ami a zsidó zenét, azon belül a klezmert illeti, természetesen itt lesz velünk a Budapest Klezmer Band; a Sabbathsong Klezmer Band; a klezmer-jiddis számokat is játszó Debrecen Dixieland Jazz Band; a Spinoza Színház produkciójában tapsolhatunk három igazi jiddise maménkak: Fenyő Fruzsinának, Klein Juditnak és Váradi Eszter Sárának; föllép a Klezmerész együttes Janicsák Vecával; sőt egy igazi ütős műsort is meghallgathatunk a világhírű Alex Jacobowitz és Szives Márton ütőhangszeres koncertjén. Szefárd motívumokat hallhatunk dzsesszes feldolgozásban a Malek Andi Soulistic koncertjén, amelynek sztárvendége Szulák Andrea lesz; és klasszikus zsidó darabokat adnak elő a csodagyerekekből profi zenésszé vált Kuna testvérek Nógrádi Gergely főkántorral.

Rendkívül különlegesnek ígérkezik az a világpremier, amelyen látványos showműsor keretében lép színpadra egy nemzetközi szupergroup Leonyid Gutkin vezetésével tervezetten olyan magyar kiválóságokkal, Gubik Petra, a Kuna testvérek, Müller Péter Sziámi és Pásztor Anna.

S ha már külföldi fellépőkről van szó, szeretettel ajánljuk az izraeli Omri Mor zongoraművész és két zenésztársa világzenei koncertjét: a trió a hagyományos amerikai dzsesszt ötvözi európai klasszikus zenével, továbbá brazil, közel-keleti és észak-afrikai dallamokkal. Kihagyhatatlan program lesz a Sportarénában Dés László nagyszabású duett koncertje, amelynek vendégművészei Básti Juli, Für Anikó, Geszti Péter, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Tóth Vera és Wunderlich József.

Egészen biztosan telt házat vonz a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából összeállított koncert, amelyen Csonka András, Falusi Mariann, Kamarás Iván, Koós Réka, Vastag Tamás, Veres Mónika Nika lép a közönség elé a Don Lázi Swingtet kíséretében.

A fesztiválközönség immár ötödik alkalommal tekintheti meg Müller Péter Sziámi „Zsenik a zsiniben” című sorozatát, amelynek mostani koncertjén Sziámi vendége Janza Kata színésznő, musicalénekes lesz Darvas Ferenc zongoraművésszel, és a világszerte rangos színházi díjakat elnyert Baltazár Színház társulat tagjaival.

Egy zsidó fesztivál Seress Rezső nélkül elképzelhetetlen: a Szomorú vasárnap világhíres slágerszerzőjének alakját ezúttal Fesztbaum Béla színművész idézi meg.

Elfogadta meghívásunkat a rendkívül népszerű színművész, Kamarás Iván, aki az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra készülve új, exkluzív műsort állított össze: büszkék vagyunk rá, hogy a Frank Sinatra és kortársainak New York-i világát megidéző koncertjét a művész nálunk adja elő elsőként.

Ami az irodalmat illeti, két klasszikus, Örkény István és Esterházy Péter műveinek találkozását hallhatjuk Lukács Miklós, Máté Gábor és Mácsai Pál felolvasásában a Spinoza Színház produkciójában.

Új szerepben, énekesnőként lép színpadra Ónodi Eszter színművész, aki a The Open Pub formációval ünnepel velünk az „Amikor összegyűrtük az eget” című albumuk dalaival. De fellép nálunk Balogh Kálmán cimbalomművész a zenészbarátaival; Banda Pál csellóművész, aki Bach szviteket játszik; Mendelssohn művei révén romantikus álmodozásra indulhatunk Korcsolán Orsolya hegedűművésszel és az Anima Musicae Kamarazenekarral; míg Tangómánia címmel Bősze Ádám szórakoztat minket a tangó rejtelmeivel. Az este során az élőzenéről Móser Ádám, míg a vérpezsdítő tangó táncokról táncokról Serbán Andrea és Szeghalmi Endre gondoskodik.

Ünnepeljenek velünk, tapsoljunk együtt az egyetemes és zsidó kultúrának!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!