Különleges világpremier: színpadon a Binah Orchestra!

A legendás rockbanda, az Avtograf zenekar Budapesten élő egykori tagja, Leonyid Gutkin alapította a Binah Orchestrát, amely az idei Zsidó Kulturális Fesztivál egyik szenzációja lesz. A produkcióban a magyar sztárokkal a nemzetközi zenei világ krémje fogott össze: olyan külföldi zenészek, akik dolgoztak együtt a Simply Red, a Eurythmics vagy a Roxette zenekarokkal, a világsztárok közül pedig Sinéad O’Connorral, Julio Iglesias-szal, Alla Pugacsevával vagy David Copperfielddel.

Különleges zenei világpremierre invitáljuk kedves közönségünket a Binah Orchestra előadásában a 25. Zsidó Kulturális Fesztiválon a Dohány utcai zsinagógába szeptember 4-én este 8 órától.

A Leonyid Gutkin ötlete nyomán született showműsort most elsőként a fesztivál közönsége hallhatja és láthatja. Az alapötlet az, hogy az Avtograf volt basszusgitárosa összeállított egy, az édesanyja – aki igazi jiddise máme volt – kedvenc dalait tartalmazó „varázsdobozt”.  A Jiddise Máme című dal három verzióban is felcsendül, ezen kívül lesz klezmer-egyveleg, magyar operettsláger a Csárdáskirálynőből, és olyan világsztárok dalai is megszólalnak, mint Leonard Cohen, Bob Dylan, Billy Joel, Lenny Kravitz és Elvis Presley.

S hogy kik alkotják a nemrégiben megalakult Bina Orchestrát?

Nem túlzás azt állítani, hogy Leonyid Gutkin producer vezetésével a nemzetközi zenei világ krémje fogott össze a mostani világpremier érdekében.

Az előadás társproducere ugyanis az angol Andy Wright zenei rendező és dalszövegíró, aki olyan világhírű bandákkal dolgozott együtt, mint a Simply Red, a Eurythmics, a Simple Minds, és olyan nagyszerű előadók munkatársa, mint Jeff Beck, Dave Stewart, Imelda May vagy a nemrég elhunyt Sinéad O’Connor.

Az előadás egyik rendezője nem más, mint a svédországi Micke „Mickeadelica” Gustaffson, aki dolgozott az Abba Museummal, továbbá több különböző országból származó előadót segített hozzá, hogy bejusson a Eurovision döntősei közé. Ilyen volt 2013-ban Dina Garipova, aki Leonyid Gutkin egyik szerzeményével jutott be az Eurovízióba.

Benne van a Binah csapatában az ugyancsak svéd Brollan Soderstrom, aki olyan világhírű együttessel dolgozott, mint a Roxette, és munkatársa a különleges előadónak: Eagle-Eye Cherry-nek is.

A látványos showelemeket ígérő műsorban a vizuális effektekért az orosz Jurij Antizerszkij díszlettervező, produkciós vezető és tervező, a Showtex Awards 2005 Nemzeti Szakmai Díjának nyertese felel. Pályája során több száz projektet valósított meg: koncertek, televíziós programok, rangos versenyek, fesztiválok, kiállítások vizuális elemeit dolgozta ki, az orosz művészek közül dolgozott a nemzetközi hírű Alla Pugacsevával, míg más külföldi világsztárok közül Julio Iglesias-szal, David Copperfielddel, míg korábban C. C. Catch-csel és Samantha Fox-szal.

Részt vesz a produkció összeállításában a németországi Art Brauer, a horvátországi Tin Tonković és a magyar Kuna Márton is. A zsinagóga színpadára lép Bereczki Zoltán, Gubik Petra, két Kuna-testvér, Müller Péter Sziámi, Pásztor Anna, a külföldi fellépők között lesz az izraeli Amber Revival (Netta Nimrodi és Arie Burshtein), valamint a Rox Brothers (Alex és Nikita Pozdnyakov).

Az est további különlegessége, hogy – Leonyid Gutkin hangszerelési munkájának köszönhetően – a dalokat az eddigiektől teljesen eltérő, új hangszerelésben hallhatjuk, vagyis ne szokványos klezmerre, s ne megszokott rockra számítsunk, hanem különlegesen új zenei felfogásban feldolgozott számokra.

Ha valami rendkívüli zenei különlegességre vágynak, el ne feledjék szabaddá tenni az estéjüket szeptember 4-én, hétfőn! Találkozzunk a zsidó kulturális fesztiválon színezüstben!