„Minden zene gyönyörű, ám a zsidó zene: unikális”

A fenti idézet Dmitrij Sosztakovics orosz zeneszerzőtől, zongoraművésztől származik, s ennél tömörebben nehéz volna összefoglalni a lényegét annak a világpremiernek, amelyet a Binah Orchestra ad elő a 25. Zsidó Kulturális Fesztiválon. A külföldi zenészekből álló csapatot ezen az estén olyan magyar sztárok erősítik, mint Bereczki Zoltán, Gubik Petra, két Kuna-testvér, Müller Péter Sziámi és Pásztor Anna.

A legendás orosz progresszív rockzenekar, az Avtograf basszusgitárosa és dalszerzője, Leonyid Gutkin ötlete nyomán született showműsort most elsőként a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál közönsége hallhatja és láthatja. Gutkin a nemrég elhunyt édesanyja – aki igazi jiddise máme volt – emlékére olyan estet állított össze, amely a mama „varázsdobozának” zenei kincseit tartalmazza.

A Binah Orchestra tagjai magyar sztárok és Leonyid Gutkin zenészbarátai szerte a világból, akik erre a showra álltak össze. A külföldi fellépők között lesz az izraeli Amber Revival formációt alkotó Netta Nimrodi és Arie Burshtein, a Rox Brothers zenekart megalapító orosz Alex és Nikita Pozdnyakov, a magyar közönségkedvencek közül pedig színpadra lép Bereczki Zoltán, Gubik Petra, a Kuna-testvérek, Müller Péter Sziámi és Pásztor Anna.

A látványos showműsorban a zsidó zenei örökség legkiemelkedőbb szerzeményeit hallhatjuk ősi imáktól kezdve klasszikus dalokon át modern pop-rock himnuszokig. Ami ezeket a különböző korokban és stílusokban született zeneszámokat összefűzi, nem más, mint a szenvedély és az erő, legyen szó akár klezmer vagy jiddis dallamokról, Leonard Cohen mély, érzéki hangjáról vagy a zseniális Lenny Kravitz gitárfutamairól. Hiszen Hagai Shaham, a híres izraeli hegedűs szerint a Sosztakovics által egyedinek nevezett zsidó zene azáltal jut el a közönség szívéhez, hogy lélekkel átitatott, igaz és őszinte muzsika, amely varázslatosan magnetikus, szenvedélyes erővel bír.

Hallgassák meg ezt a csodát a színezüstben pompázó 25. Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 4-én este a Dohány utcai zsinagógában!

***

Ízelítő gyanánt álljon itt néhány dal a mama „varázsdobozából”: Jiddise Máme (ez az ismert dal három verzióban lesz hallható, mivel ez a koncert főtémája); L’chayim (Hegedűs a háztetőn); klezmer-egyveleg; Wedding March (Mendelssohn); Jaj, cica, eszem azt a… (Csárdáskirálynő); Summertime (George Gershwin); Hound Dog, Jailhouse Rock (Elvis Presley); We Didn’t Start The Fire (Billy Joel); Knocking On Heaven’s Door (Bob Dylan); Are U Gonna Go My Way (Lenny Kravitz); Halleluja (Leonard Cohen).