Ősi dallamok, olajos kannák, strapabíró lábbelik – ajánlónk a zsidó fesztiválról

A hamarosan kezdődő 25. Zsidó Kulturális Fesztiválra csupa olyan programmal igyekeztünk készülni, amelyek igazán méltók a rendezvénysorozat negyedszázados jubileumához. Alábbi összeállításunkban azokat a koncerteket vesszük sorra, amelyek a legigényesebb zenekedvelők szívét-lelkét is megérintik.

Johann Sebastian Bach szerzeményei a Londonban élő, nemzetközi hírű Banda Pál csellóművész előadásában – ez a koncert valóban méltó arra, hogy a fesztivál nyitónapján, szeptember 3-án köszöntsük általa szeretett közönségünket a Frankel Leó úti zsinagógában.  A Londonban élő gordonkaművészt, Banda Pált négy évvel ezelőtt már hallhattuk a Frankelben, a művész akkor J. S. Bach c-dúr és d-moll cselló szvitjét játszotta – ezen az estén pedig két másik Bach-szvit, a d-moll és az esz-dúr hangzik el. A koncert különlegessége, hogy Banda Pál a Liszt Ferenc által is nagyra becsült David Popper csellóvirtuóztól is eljátssza Concert Polonaise op. 14. című darabot.

Másnap, azaz szeptember 4-én hétfőn egy egészen más zenei stílust hallhatunk, ám különlegességében ez sem marad el az előzőtől: a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában az Ónodi Eszter & The Open Pub játszik. A formáció kortárs költők megzenésített verseit tartalmazó lemeze az „Amikor összegyűrtük az eget” címet viseli, s garantáljuk, hogy ezen a koncerten Ónodi Eszter színésznő, énekesnő és profi zenészekből álló csapata kicsit a közönség szívét is „összegyűri” majd a gyönyörű szerzeményekkel.

Másnap, azaz szeptember 5-én, kedden a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában hallhatunk klasszikus-dzsesszes világzenét egyenesen Izraelből az Omri Mor trió előadásában. A virtuóz izraeli zongoraművész és zeneszerző, Omri Mor szerzeményeinek zenei gyökerei az európai klasszikusoktól kezdve a dzsesszen át az arab-andalúziai világba nyúlnak vissza. Mostani koncertjükön Omri Mor triója egyedi zenei nyelven szólaltatja meg több különböző kultúra zenei dallamkincsét lélekmelengető szerzemények révén.

Ugyancsak a Rumbach utcai zsinagóga lesz a helyszíne Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar fellépésének szeptember 7-én, csütörtökön este, amikor a művészek romantikus álmodozásra csábítanak minket, méghozzá nem is akárkivel: Felix Mendelssohnnal. A hangverseny Max Bruch Kol Nidréjével kezdődik a közelgő nagy őszi zsidó ünnepeket miatt, majd a művészek Mendelssohn legtitkosabb álmainak világába varázsolnak el minket az A-moll vonósnégyes zenekari változatával és a D-moll hegedűversennyel.

Ugyanezen az estén a Magyar Zene Háza is vár minket egy produkcióval: a Városligetben az izraeli Voices of Yemen együttes ad elő ősi jemeni dalokat szívből áradó örömzenéléssel. A közel-keleti ritmusok és transzcendens, ősi dallamok fémből készült, igazi olajos kannák révén is megszólalnak: a dobok és basszusgitárok mellett ezek erősítik a ritmusszekciót – kihagyhatatlan alkalom ez mindazoknak, akik rendkívüli zenei csemegére vágynak.

Jemenből térjünk vissza Magyarországra, méghozzá Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója révén a JCC Budapest – Bálint Házban szeptember 11-én, hétfőn délután. Az előadás Gyarmati Fanniról, a fiatal, játékos lányról szól, a házasság velejáróiról, a hol szenvedő, hol boldogságban úszó feleségről, a gyermek nélküli anyáról, a házasságtörést elviselő hitvesről, az alkotótársról és az özvegyről. A csodálatos tehetségű Hámori Gabriella színművésznő Gyarmati Fanni minden arcát megmutatja ezen a szívszorító, mégis lélekemelő estén. A produkció különlegessége, hogy az előadás után Hámori Gabriella és Seres Tamás beszélget a színpadon Gyarmati Fanni könyvéről és a monodráma keletkezéséről.

Ugyancsak a Bálint Házból ajánljuk utolsó zenei különlegességünket, amely a kárpátaljai Kokas Banda koncertje és táncháza lesz szeptember 12-én, kedden délután. A magyar és zsidó népzenét játszó, kárpátaljai táncházakat tartó, rangos szakmai díjakat elnyert zenekar legfőbb célja népdalkincsünk megőrzése, népszerűsítése és továbbadása. Mostani koncertjük repertoárja lefedi a teljes Kárpát-medence magyar népzenéjét, s természetesen ízelítőt adnak a multikulturális Kárpátalja népeinek zenéjéiből és táncaiból is. Ingyenes program, szóval jegyárral nem kell számolni, strapabíró lábbelivel viszont igen, hiszen a Kokas Banda fellépésein szabad a tánc!

Ünnepeljük együtt a magyar és zsidó kultúra kincseit színezüstben a 25. Zsidó Kulturális Fesztiválon!