Világpremierek hazai és nemzetközi sztárokkal – Fesztiválünnep Európa legnagyobb zsinagógájában

A 25. Zsidó Kulturális Fesztivál emblematikus helyszíne a Dohány utcai zsinagóga csodálatos épülete, ahol egy-egy előadás mind a fellépő művészek, mind a közönség számára különleges élményt nyújt.

A jubileumi fesztivál mindenkori nyitónapján, mint azt megszokhatták, a Budapest Klezmer Band lép színpadra, így lesz ez idén szeptember 3-án, vasárnap este is. A legendás Jávori Ferenc Fegya által alapított zenekar ezúttal Illényi Katicával és Szabó P- Szilveszterrel játszik együtt, méghozzá annak a szépséges tartalmú mondatnak a jegyében, amely a már említett Fegyától származik: „a klezmer a népek közötti kapcsolat egyfajta tükre”. A mostani koncert az együttes páratlan repertoárjának legjavából ad válogatást.

Másnap, azaz szeptember 4-én, hétfőn este ősbemutatóra várjuk kedves közönségünket: hazai és nemzetközi fellépők közreműködésével zenei világpremier helyszíne lesz a Dohány-zsinagóga. A Leonyid Gutkin zenész és producer által vezetett Binah Orchestra előadásában fellép Bereczki Zoltán, Gubik Petra, két Kuna-testvér, Müller Péter Sziámi, Pásztor Anna, a külföldi fellépők kötött lesz az izraeli Amber Revival formációt alkotó Netta Nimrodi és Arie Burshtein, a Rox Brothers zenekart megalapító orosz Alex és Nikita Pozdnyakov, továbbá Viktoria Koloszova énekesnő Ukrajnából.  Leonyid Gutkin az édesanyja – egy igazi jiddise máme – emlékére olyan estet állított össze, amely az édesanyja „varázsdobozának” zenei kincseit tartalmazza, köztük a Jiddise Mámét, egy klezmer-egyveleget, továbbá világhírű dalokat Elvis Presley-től, Billy Joeltől, Bob Dylantől, Lenny Kravitz-tól és Leonard Cohentől.

Az idén 150 éves Budapestnek tapsolhatunk szeptember 5-én, kedden este, hiszen a fellépő művészek a főváros 1873-as egyesítésének tiszteletére állították össze műsorukat. A koncert íve az 1920-as évektől napjainkig mutatja be azokat a dalokat, amelyeknek szerzőit a csodálatos magyar főváros ihlette meg. A produkcióban Falusi Mariann, Koós Réka és Veres Mónika Nika eleveníti föl a híres dalt: „Nékem csak Budapest kell”; Csonka András klasszikus Budapest-dalokkal szórakoztat, köztük lesz az Ujjé, a Ligetben nagyszerű és a Lövölde tér; Kamarás Iván legújabb szerzeményét is bemutatja, amelynek címe: „Budapest”; Vastag Tamás pedig a táncdalfesztivál hangulatát idézi meg több slágerekkel, köztük a Korda György és Balázs Klári által sikerre vitt Reptér című számmal. A koncert egyik csúcspontja lesz az a Máté Péter-dal, amelyet mind a hat fellépő művész közösen énekel. A kitűnő zenei alapot a Don Lázi Swingtet adja Lázár István vezetésével.

Mint azt tudják, a Zsidó Kulturális Fesztiválról nem hiányozhat Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band, a zenekar idén szeptember 7-én, csütörötökön este jubileumi koncertet ad, hiszen a zenekar 25 éves, azaz éppen egyidős a fesztiválunkkal. Repertoárjukban kezdettől fogva kiemelt szerepet kapnak a bibliai ihletésű zsoltárok, a kelet európai klezmer dalok, de játszanak mizrachi, ladino, jiddis, izraeli tradicionális és modern szerzeményeket is. A mostani estjükre a zenei élet népszerű és kiemelkedő tagjait hívták meg: itt lesz Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes; Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője; Lisztes Jenő virtuóz cimbalomművész; Jávori Ferenc-Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője; az X-Faktor-győztese: Oláh Gergő; Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora; Neumark Zoltán zongoraművész; a Kinneret kamarakórus. Az est házigazdája Hegedűs D. Géza, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Szeretettel várjuk kedves közönségünket az idén 25 éves fesztivál programjaira a Dohány utcai zsinagógában, hogy együtt ünnepeljük meg az elmúlt negyedszázadot – és előre örüljünk a következő 25 évnek…