Zsenik a zsiniben, avagy az idei fesztivál programjai a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában

Szeressük egymást, gyerekek! Ennél szebb mondattal nem is indíthatnánk a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál azon programjainak a felsorolását, amelyekre a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában várjuk kedves közönségünket.

És annál jobb produkcióval sem indulhatna ez az ajánló, mint amit a kezdőmondat ígért: Fesztbaum Béla színművész Seress Rezső estje szeptember 3-án, vasárnap lesz a zsinagógában. Seress Rezsőnek, a világszerte sok ezer feldolgozást megért magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjének jellegzetesen pesti figuráját Fesztbaum Béla a dalszerző felejthetetlen dalaival és a két világháború közötti korszak anekdotáival idézi meg. Előadásában megelevenedik előttünk ez a szomorú-vidám, pesti magyar zsidó, akinek egyedi humora és dalainak keserédes melankóliája lett a védjegye.

Másnap, azaz szeptember 4-én, hétfőn este az Ónodi Eszter & The Open Pub elnevezésű formációnak tapsolhatunk. Nagylemezük a pompás „Amikor összegyűrtük az eget” címet viseli, az album zenei vezetője Kirschner Péter dalszerző-producer volt, míg a dalok szövegét Egressy Zoltán, Karafiáth Orsolya, Szabó Balázs és Vető János írta. A zenekarban nagybőgőn a Mörkből is jól ismert Szeifert „Jason” Bálint játszik, míg Bakos Zitát billentyűsként, Tóth Mártont pedig Bródy János zenekarában és a Müller Péter Sziámi And Friends-ben hallhattuk.

A színpadot másnap három igazi jiddise máme foglalja el: a Spinoza Színház és a Zsidó Kulturális Fesztivál közös előadásában ezen az estén Fenyő Fruzsina, Klein Judit és Váradi Eszter Sára kelt életre egy-egy jiddise mamét szeptember 5-én, kedden este. Habár mind a hárman különböző egyéniségek, a művészet csodája révén képesek arra, hogy a triójukból a közönség szeme láttára és füle hallatára megszülessen az „igazi jiddise máme”: az asszony, az anya, a zsidó nő, az Örökkévaló ajándéka, amilyennek ismerjük és szeretjük. Zongorán kísér: Pánczél Kristóf.

Egészen más műfaj veszi át a főszerepet a zsinagógában másnap, vagyis szeptember 6-án, szerdán este, amikor a Debrecen Dixieland Jazz Band kép színpadra. A zenekar repertoárjában New Orleans-i szerzeményeken kívül a klezmer-jiddis hagyományból táplálkozó számok is találhatók, amelyek a „Stílusok találkozása” című előadásuk markáns részét képezik. E műsorával a zenekar már számos zsidó kulturális rendezvényen fellépett, így debreceni zsinagógán kívül (ahol rendszeres vendégek) az együttes járt már Kolozsváron, Beregszászban és számos magyar vidéki városban.

Müller Péter Sziámi és sztárvendégei következnek szeptember 7-én, csütörtökön este a Zsenik a zsiniben sorozat keretében, amely sorozatot éppen Sziámi számára találtuk ki. Immár ötödször tapsolhatunk neki és vendégeinek, akik idén a következő művészek lesznek: Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, Janza Kata színésznő-énekesnő, valamint a Baltazár Színház tagjai. A műsorban megemlékeznek a tavaly elhunyt Szakcsi Lakatos Béláról, Sziámi duettet is előad Janza Katával, a világszerte rangos színházi díjakat elnyert, értelmileg sérült, színművészi értelemben pedig zseniális tagokból álló Baltazár Társulat tagjai ezúttal énekelnek nekünk. Különleges élmény lesz!

A sófár hangjai – zsidó klasszikusok, klasszikus zsidók című műsorban a Kuna testvérek (Voice & Brass) és Nógrádi Gergely főkántor lép színpadra szeptember 10-én, vasárnap este. Az előadók egyedi műsorral kedveskednek a közönségnek, hiszen a programot kifejezetten az idei Zsidó Kulturális Fesztivál számára állították össze. A zsidó vonatkozású művek sorában Mendelssohn és Ravel zenéjétől kezdve Gershwin és Bernstein művein át egészen Leonard Cohenig jutunk el. A Voice & Brass zenekar tagjai: Kuna Gyula – trombita; Kuna Valéria – trombita, szoprán ének; Kuna Bence – kürt; Kuna Márton – harsona; Szászi Domonkos – tuba.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagóga fesztiválprogramjait szeptember 11-én, hétfőn este, korosztályának egyik legismertebb és legnépszerűbb színművésze, Kamarás Iván zárja a New York Újlipótvárosban című műsorával, amelyet az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra készülve állított össze, úgyhogy a produkció nálunk debütál! A Jászai Mari-díjas színész – aki színházi és filmszerepei mellett számos zenés darab főszerepét is játszotta már – ezen az estén Frank Sinatra és kortársai New York-i világába repít el minket egy zenei időutazás során. A műsorban hallhatók lesznek egy letűnt kor máig felejthetetlen amerikai slágerei, amelyek nemcsak annak idején hódították meg az egész világot, de ma is száz- és százmilliók kedvencei. Ez a különleges műsor Kamarás Iván rajongóinak kötelező, mindenki másnak pedig kiemelten ajánlott!

Szeretettel várjuk kedves közönségünket a jubileumi Zsidó Kulturális Fesztiválra, legyenek a vendégeink, gazdagítsuk együtt a páratlan magyar zsidó kultúra kincsestárát!