A nő és férfi között dúló harcról most zenében a zsidó fesztiválon

,

Bauer Andrea és barátai Lua címmel adják elő szuggesztív és spirituális zenei élményt ígérő koncertjüket a hamarosan kezdődő 23. Zsidó Kulturális Fesztiválon. A modern és klasszikus zenéket ötvöző műsort a gyönyörűen felújított Rumbach utcai zsinagógában tekinthetik meg augusztus 29-én, vasárnap este 7 órától. A nem mindennapi koncertről Bauer Andrea operaénekest, zeneterapeutát kérdeztük.

– A koncert plakátja azt ígéri, hogy argentin és uruguay-i zenei hangulatra kell számítanunk. Hogyan találkozott ezzel a távoli zenei világgal, s mi ragadta meg benne?  
– Piazzolla művei ihlették az uruguay-i és argentin zenét műsorunkban, amelynek során az egyes koreográfiák a férfi és nő között dúló érzések széles palettáját elevenítik meg. A koreográfiák és improvizációk változatosan lettek összeállítva, amelyek szuggesztíven fejezik ki a zene által közvetített érzelmeket és hangulatokat. Megjelenik a tavasz vidámsága, a szerelem és a fergeteges lendület, majd lágyság és vadság váltakozik egymással. Ahol a férfi vezeti a nőt, olyan kapcsolatot teremtve egymás között, amelyben a teljes támasz és biztonság, a követés és bizalom segítik egymást.

– Hogyan lehet dél-amerikai dalokat egyazon koncerten olyan klasszikusokkal együtt előadni, mint például Beethoven? Az ön számára mi a kapocs közöttük?
– Beethoven életútja utat mutathat a kríziseinkből való kilábaláshoz. Ugyanakkor szenvedése olyan helyekre vitte, ahol előtte más még nem járt, és akkor is kitartott ezen az úton, amikor mások már nem követték őt. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk a minket ért nehézségekre. S olyan női szereplők bőrébe bújok az előadáson, akik az áldozati szerep kizárását, megváltoztatását vitték véghez.

A kapocs a zenék eklektikussága között az egyéni, közösségi és társadalmi szinten jelen lévő reziliencia, mely a rugalmas alkalmazkodást, rugalmas ellenállóképességet jelent a nehézségek, a sérülékenység és megküzdés irányában a művészetben. Ugyanakkor a jelen pandémia hívja fel a figyelmet arra, hogy a reziliencia többnyire az erős családi kapcsolatok, illetve a szolidaritás érzete mentén, valamint a spiritualitás mentén tud kibontakozni.

A felhasznált hazai és nemzetközi szakirodalom alapján megfogalmazható, hogy a 21. században az egészségről szóló kommunikációból a jóléttel és közjóval kapcsolatos szempontok már egyáltalán nem hiányozhatnak, hiszen látható, hogy a félelem és a frusztráció leküzdése sokat segít a betegség megelőzésében és az életminőség érzetének javításában. A társadalmi viselkedés egy lassan kibontakozó globális szolidaritás képét vetíti elő, amely közelebb hozza azokat az embereket, akik reziliensen változni tudnak és képesek azonosulni a változással. A fenntarthatóság szempontjából csakis ezek a gondolkodásminták szavatolják, hogy az egyes társadalmak a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából előnyösen reagáljanak. A művészet feladata az érzelmek közvetítése és a megküzdés megsegítése. Az életminőség javítása és a pozitív megerősítés, mellyel nemcsak magunkat, hanem környezetünket és a hallgatóságot is szeretnénk élményekkel gazdagítani.

– Rejtélyes és titokzatos számomra a Holdnak mint ősi tartalmakat hordozó szimbólumnak a zenével való ütköztetése. Mit fejez ki ez? 
– Az összetartozás segítésében fontos hangsúlyozni azokat a közös vallási és spirituális meditatív összetartozást segítő jelenségeket, amelyek az életünkben az egyén csoporthoz való viszonyulását segíthetik. Mint a zenei/hangi rituálé ritmusa, mely számos területen átível, mint például az imára hívás, az időmérés, a hallóképesség, a mozgás, a figyelem, valamint az esztétika, érzelem szimbolikus jelentéseken át.

A jelentős területek diverzitása miatt felmerülő kihívások ellenére a művészet – mint ahogyan a ritmus, a hang, és a mozgás alapvető elemeit használják a különböző vallások vagy a színház is –  segít a psziché világát az álmok, a vallás, a művészet, a filozófia és a mitológia tanulmányozása útján megközelíteni.

A „Hold” mint a tiszta fényforrás, önreflexiót, energiát és elmélyülést adó tükör jelenik meg művészi kifejezésünkben: „Bár a Hold fénye sokkal gyengébbnek tűnik, mégis ez hordozza a Nap igazi belső világosságát”.

Bauer Andrea és barátainak koncertjéről  ezen a linken olvashatnak részleteket, a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál teljes programját pedig   ezen a honlapon   találják. Jó szórakozást!