A Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapja – Födő Sándor: Kaddis – Bíró Eszter szólóénekével

,

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapján, 2021. augusztus 30-án, hétfő este 8 órakor csendül el először Födő Sándor: Kaddis című, csodálatos kompozíciója a Dohány utcai zsinagóga falai között, Bíró Eszter szólóénekével. A koncert a Cödoko Alapítvány szervezi, a miniszterelnökség támogatásával. A mű főhajtás a holokauszt áldozatai előtt és emlékeztet közös gyászainkra is.

A gyászolók Kaddisa egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók tizenegy hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. A Kaddisa zsidó liturgia egyik alappillére.

Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon – az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta művében és a tételekben, más tradicionális héber imaszövegek mellett, zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna, illetve a szintén zsidó származású, nagy magyar költő, Szép Ernő verseihez. A megrendítő zeneműben súlyosan és mégis vigasztalóan fonódik össze – hiszen a jelentős művészet mindig vigasz is – a hagyományos zsidó szertartásrend nemzedékeket megtartó emelkedettsége a holokauszt sok tekintetben még mindig eleven gyászemlékével.

Födő Sándor Artisjus-, többszörös Fonogram-díjas, platina– és aranylemezes zenész, számos lemez, film, színdarab zeneszerzője (Radnóti Színház: A gondnok, Szegedi Kortárs Balett: Credo, Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen) Zenészként többek között Presser Gábor, Charlie és Zorán produkcióiban működik közre.

Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes, – aki zenés színházi (Az Operaház fantomja, Miss Saigon, Elfújta a szél) és filmes (Csoda Krakkóban) főszerepeivel, illetve a Budapest Klezmer Band szólistájaként vált népszerűvé – az est szólistája, egyben a mű ihletője, megálmodója.

Közreműködnek: Bíró Eszter – ének; Födő Sándor – zongora, ütőhangszerek, harmonika; Lesták-Bedő Eszter – hegedű; Csonka Gábor – hegedű; Rohmann Ditta – cselló; Haraszti Krisztina – brácsa; Hegyaljai-Boros Zoltán – brácsa; Kovács Zoltán – bőgő; Hámori János – trombita; Cserta; Balázs – klarinét, tárogató; Hámori Zsófia – fuvola; Szabó Dániel – cimbalom; Csókás Zsolt – gitár.

A koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az ingyenes regisztráció, 2021. augusztus 10-én, kedden déli 12 órakor indul. A zsinagógában a férfiak számára kipa vagy egyéb fejfedő viselése szükséges.

* Az időpont változtatás jogát fenntartjuk!
*Az előadás az időpontjában hatályban lévő kormányrendeletek, járványügyi szabályok betartásával látogatható.